Line-up
Konsten på Rosendal Garden Party

Släpp djuren loss, det är vår. DJUR-GÅRDEN är årets tema för konsten på Rosendal 2023.

Under året har vi hört rapporter om att djur i fångenskap har försökt fly från olika platser. På Rosendal Garden Party får de en fristad. I år kommer ett antal djur flytta in på vårt område och ansluta till de sagoliknande varelser som förra året skapades av grenar som fallit från träd under vintern. Sedan dess har våra sagodjur har vakat över Rosendal och nu ska de få fler kompisar.

Våra djurvänner kommer ta stor plats och vara likställda oss människor i rang. Vi vill med det här påminna om att vi människor också är djur. Alldeles för länge har vi gått runt och trott att vi är överordnade alla de andra arterna, som vi ska leva i samklang med. Därför lyfter vi i år upp våra vänner – djuren!

Totalt kommer verk och performancekonst från tolv olika konstnärer att visas och framföras.

Konstnärer

Olabo Olabo, även Mr Olabo, är en svensk klottrare och gatukonstnär. Han inledde med att skriva Mr Olabo i ett typsnitt inspirerat av tidiga stålmannen tillsammans med stenciler och papperskopior av fotografier från hans farföräldrars ungdom men även på andra sätt, till exempel utformat som Coca-Colas logotyp och placera den på reklampelare. Hans två mest uppmärksammade verk är Hyenorna vid Stureplan och Positiv negativ.

Valeria Montti Colque Valeria Montti Colque arbetar med video, foto, performance och måleri. Starka färger och mönster förekommer tillsammans med natur, djur och växtlighet i motiven. När detta kombineras med människor och gestalter växer komplexa bildvärldar fram.

Anders Jansson Anders Jansson är en Stockholmsbaserad skulptör som arbetar i en mängd material. Ofta finns det en figurativ utgångspunkt där djur och människor är motivet. Med åren har intresset för verkets relation till inre och yttre rum hamnat i förgrunden. Lek med skalförändringar och rumslighet vidgar verken utom sig själva och vårt blickfång i världen tänjs ut.

Yemisi Wilson Yemisis konst är en gripande påminnelse om vår sammanlänkning. Hon tecknar sina motiv på nära håll och fångar deras väsen. Hennes skildringar av djur i fångenskap är djärva och intima. Ytorna lämnas ofta grova, till synes oavslutade, detta ger teckningarna och skulpturen en omedelbar dramatisk kraft.

Ita Drew Ita Drew är en framväxande mixed media-konstnär som utmanar betydelsen av material och hantverk genom att skapa unika perspektiv genom performance, skulptur och bärbar konst. Drew arbetar huvudsakligen med keramik, metall och textilier, och kombinerar detta med sitt förhållningssätt till material och tillverkningsmetoder.

Lena Flodman Lena Flodman gör skulpturer av objekt som hon samlar på loppisar och bland sopor på en strand i Toscana, Italien.

Flodman gör avgjutningar och uppförstoringar av objekten. Bygger skulpturer i gjuten lera och/eller vax som sedan bränns/glaseras och blir förlagor till gjutning i aluminium eller brons.

Arbetsprocessen är intuitiv från början till att gå över i en längre hantverklig fas där materialvalet är centralt och noggrant övervägt.

Ziggy Ziggy Jonas Rassmuson var en av de första graffitimålarna i Sverige och Stockholm. Han var med i filmen Stockholmsnatt och gjorde sig ett namn i medierna under början av 90-talet. Har porträtteras av Per-Olof Sännås i boken "Graffiti".

Patrik Söderstam Patrik Söderstam arbetar multidisciplinärt inom stil, hantverk och konst. Med sin förmåga att fånga tidsandan och ändå skapa det helt nya är han en katalysator och en progressiv kraft.

Eka Acosta Naturen har alltid varit Ekas stora passion och intresse, speciellt djurlivet. Djurens rörelsemönster, deras egenskaper och karaktärsdrag har kommit att bli hans största inspirationskälla och är numera hans viktigaste konstuttryck. Med en känsla för de små detaljerna, rustad mycket tålamod och en mångårig erfarenhet av att jobba med stålnät - så fångar Eka djurens rörelser och ger skulpturerna liv. Varje djur har sitt unika rörelsemönster och uttryck och han drivs av att fånga detta i sin konst.

Malou Bergman Fotograf, utbildad på International Center of Photography i New York. Grundare av Selva Studio i Bagarmossen som producerar konstutställningar, workshops och konstnärlig utsmyckning. Under pandemin började Selva Studio skapa Skogssalonger: konstutställningar med livemusik, Djs och ljusinstallationer i skogen.

@5000naturreservat – Stefan Nordberg och Joakim Rindå @5000naturreservat söker djuret i människan. Duon Stefan Nordberg och Joakim Rindå besöker Sveriges alla naturreservat. En lång väg genom skyddad natur. De har snart kommit till ställe nummer hundra och nosar därmed på två procent. På varje ny plats försöker de förstå hur tillvaron ter sig för de varelser som bor där.

Projektet @5000naturreservat går att följa på instagram där en växande skara människor samlas i delad nyfikenhet på landets skiftande natur.

Nyhetsbrev
/